Tabellen en nog
veel meer weetjes!
Mist U een tabel?
Laat het ons weten!
www.tabellenboekje.be

Handige Tips en Wetenswaardigheden voor Iedereen!

WebHandig.be

Met heel veel links en extra achtergrond informatie


Handige tips en
wetenswaardigheden
voor de startende
en ervaren fotograaf
www.FotoHandig.be

Tekst Presentatie

Anti-Aliasing

Vierkante Pixels

Anti-aliasing is een techniek die wordt toegepast in diverse computerprogramma's (met name grafische) om het zogenaamde karteleffect dat voorkomt bij het tekenen van figuren en tekst op het computerscherm te voorkomen. Als je namelijk een schuine lijn of ander afgerond figuur zou tekenen op een computerscherm, dan wordt deze lijn afgebeeld met vierkante pixels. Hierdoor krijg je een trappetjeseffect (zie vergrootte tekst aan de rechterkant).


Weetje: We hebben geen last van aliasing met een digitale fotocamera omdat scherpe randjes automatisch door de lens worden verzacht. Aliasing komt eigelijk alleen voor wanneer we op niet natuurlijke wijze grafische afbeeldingen maken. Denk hierbij aan computer teksten en digitale tekeningen wanneer er schuine lijnen afgebeeld moeten worden.

Vervagende Randen

De oplossing is om de pixels rond de rand van een afgerond figuur iets te vervagen, zodat het karteleffect minder opvalt. In de afbeelding aan de rechterkant is de bovenzijde van de "o" uit de tekst "orem ips" vergroot. Nu wordt de opvulling duidelijker zichtbaar. Op een website kan de keuze worden gemaakt om sterk vergrootte letters niet als individuele letters af te beelden, maar als een grafische presentatie.


Effect op een LCD Display

Omdat van een LCD-scherm de fysieke volgorde van sub-pixels bekend is (rood, groen en blauw) kan hiermee rekening gehouden worden. Moet dan een schuine lijn worden getekend, dan wordt een sub-pixel uit een naburige pixel ook opgelicht. Het menselijk oog kan de individuele sub-pixels niet onderscheiden en zal dus niet merken dat een schuine lijn die zwart is plaatselijk bestaat uit rode, blauwe of groene pixels. Deze techniek is ontworpen voor LCD-schermen. Door anti-aliasing toe te passen bij LCD-schermen worden de letters normaal gesproken iets vetter en donkerder. Ook wordt het contrast iets hoger. Of lezen van het scherm hierdoor aangenamer wordt hangt vooral van je smaak af.

Windows 'ClearType'

In Windows (XP) is in te stellen dat alle letters in alle programma's met anti-kartelvorming met subpixels worden weergegeven. Deze techniek heet in Windows 'ClearType'. In X11 wordt deze techniek 'subpixel rendering' genoemd.

Voorbeeld Klein Lettertype

Hieronder is een stukje tekst met en zonder anti-aliasing weergegeven. In dit geval gaat het om een afbeelding. U kunt met de instelling van de computer hier niets aan veranderen. Het valt op dat op deze manier een 7 punt's font nog goed leesbaar kan worden gemaakt.
 
Aangepast zoeken
 

Design4W3 Webdesign - Degelijk en Betrouwbaar!